Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Akova'dan bekçiler için kanun teklifi

 Akova

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, çarşı ve mahalle bekçilerine yıpranma haklarının verilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, çarşı ve mahalle bekçilerine yıpranma haklarının verilmesi için kanun teklifi verdi.
CHP Milletvekili Akova, kanun teklifinin gerekçesinde şu hususlara değindi: “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’na göre, çarşı ve mahalle bekçi teşkilatı, en büyük mülkiye amirinin emrinde, genel zabıtaya yardımcı, silahlı bir kuruluştur. Emniyet teşkilatı bulunan yerlerdeki bekçi kuruluşlarının mesleki amiri, polisin ilçedeki en büyük amiridir. Jandarmanın görev alanında bulunan belediye sınırları içindeki bekçi kuruluşlarının mesleki amiri ise ilçe Jandarma birlik komutanıdır. 5757 Sayılı kanun kapsamında emniyet hizmetleri sınıfına dâhil edilen çarşı ve mahalle bekçileri, dâhil oldukları sınıfın özlük haklarından halen yararlanamamaktadırlar. Çarşı ve mahalle bekçilerinin, genel kolluk kuvvetlerinin olaya derhal müdahale edemedikleri yerlerde bir kimsenin can, mal ve ırzına saldırma ve tehditleri önlemek, saldıranları yakalamak, suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydanda iken sanıkları yakalamak, kamu düzen ve güvenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların yapılmasına karşı, genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri almak, adli kolluk işleriyle ilgili vakalarda, delillerin kaybolmamasını sağlayan muhafaza tedbirlerini almak, genel kolluk kuvvetlerine yardım etmek, mahalle sakinlerinin istirahat, sağlık ve selametini sağlamak gibi çok önemli görevleri vardır. Üstelik çalışma saati “genel olarak güneşin batışı saatinden doğuşu saatine kadar” diye düzenlendiği için görev süreleri ve zamanı oldukça yıpratıcı olmaktadır. Emniyet hizmetleri sınıfına dâhil edilen çarşı ve mahalle bekçilerinin üstlendikleri bu zorlu görevlerinin karşılığı olarak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılarak, yıpranma haklarının verilerek yaşanan bir mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir.”



  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false